Kernenergie

Kernenergie

Er is al het een en ander geschreven over kernenergie. Velen zien een gevaar in het (blijven) gebruiken van kerncentrales. Anderen zien het eerder als een noodzaak dat men deze vorm van energie blijft gebruiken. In dit artikel vertellen we u graag meer over wat deze vorm van energie precies inhoudt en waarom er zoveel rumoer is over juist deze vorm van energie, waar we al een paar jaar op teren.

Hoe wordt kernenergie opgewekt?

Kernenergie is simpelweg de energie die vrijkomt wanneer atomen samensmelten of juist uiteenvallen. Als atomen samensmelten, wordt er gesproken van een kernfusie. Vallen ze uiteen, dan is er sprake van kernsplijting. Deze fusie is het proces dat de zon laat branden. Deze kernfusie staat nog in de kinderschoenen, waardoor er tegenwoordig voornamelijk nog wordt gesproken over kernsplijting.

Misschien wel het belangrijkste voordeel van deze vorm van energie is dat er in kerncentrales geen CO2 vrijkomt. Deze stof is een van de voornaamste redenen van de huidige klimaatverandering. Daarnaast zorgt één centrale al voor zeer veel elektriciteit. Bovendien is de benodigde grondstof uranium relatief goedkoop, waarvan er wereldwijd enorm veel beschikbaar is.

Veel ingrijpende nadelen

Er kleven echter ook nadelen aan deze vorm van energie, waar menig persoon door afschrikt. Bij de productie van deze energievariant ontstaat namelijk radioactief materiaal. Het afval dat hieruit ontstaat, is nog duizenden jaren gevaarlijk. Een oplossing hiervoor is om het ondergronds op te slaan, maar echt fantastisch kan men deze oplossing niet noemen.

Daarnaast mag uranium dan goedkoop zijn, bij het delven en de verwerking van uraniumerts ontstaan milieuschade en gezondheidsrisico's voor de arbeiders. Eveneens kan er ondanks de vele veiligheidsmaatregelen bij een ernstige storing of natuurramp radioactief materiaal vrijkomen. Tsjernobyl en Fukushima geven helder weer wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Kerncentrales in Nederland

In Nederland zelf staat slechts één centrale voor elektriciteitsproductie, namelijk in Borssele (Zeeland). De Nederlandse elektriciteitsmix bestaat voor plusminus vijf procent uit kernenergie, waar Borssele het grootste aandeel in heeft. De rest is afkomstig van Europese landen waar Nederland stroom van importeert. Met de afgesproken sluiting van de centrale in Zeeland in 2033 lijkt dit eveneens definitief het einde van kerncentrales in Nederland.

 

Terug naar overzicht