Waterkracht

Waterkracht

Waterkracht is niet een energievorm waar men vaak bij stilstaat. Niet zo gek ook, want heel populair is het gebruik ervan nog niet. De energie wordt opgewekt uit stromend water. Bij de productie van elektriciteit uit deze alternatieve energievorm ontstaan geen schadelijke stoffen, en de bron is niet uit te putten. Vandaar dat waterkracht kan worden gezien als een duurzame energiebron.

Hoe werkt het?

Met een waterkrachtcentrale wordt er via water elektriciteit opgewekt. Deze centrale zorgt ervoor dat water gaat stromen, waarna het vallende én stromende water ervoor zorgt dat een turbine gaat draaien. De generator in de turbine zet deze draaibeweging om in elektriciteit.

In Nederland lopen we nog niet heel warm voor deze vorm van energie. Slechts een paar procent van de totale hoeveelheid aan groene stroom in Nederland is afkomstig van waterkracht. Het grootste deel wordt opgewekt buiten Nederland. Toch is deze bron van energie zeker niet kansloos. Wat te denken van Noorwegen, waar maar liefst 99 procent van al haar energie voortkomt uit waterkracht.

Waterkracht subsidie in Nederland

In tegenstelling tot Noorwegen beschikt Nederland echter niet over veel bergen waar veel energie mee opgewekt kan worden. De overheid stelt echter wel waterkracht subsidie beschikbaar voor iedereen die wil investeren in deze technologie. Deze speciale SDE+ subsidie geldt onder andere voor nieuwe waterkrachtinstallaties met een verval kleiner of groter dan 50 centimeter en bestaande installaties met een verval groter dan 50 centimeter die grondig gerenoveerd worden.

Waterkrachtcentrales in Nederland

Nederland kent op dit moment vier waterkrachtcentrales. Deze zijn te vinden in Hagestein, Linne, Maurik en Alphen. Aangezien ons land te vlak is, lijkt er niet snel een grote waterkrachtcentrale te komen, zelfs niet met waterkracht subsidie. Het rendement van een watercentrale weegt waarschijnlijk niet op tegen de kosten van de centrale, zelfs niet met waterkracht subsidie.

Terug naar overzicht