Warmtepomp subsidie

Warmtepomp subsidie

Een warmtepomp is een systeem dat uw woning voorziet van verwarming en warm water. Er zijn tevens uitvoeringen die kunnen koelen. Het apparaat werkt op gas of elektriciteit. De hoeveelheid aan energie die de pomp nodig heeft, is een stuk lager dan een gasgestookte HR ketel. Dit is een van de redenen dat de overheid een warmtepomp subsidie heeft opgesteld. De bron van warmte is namelijk onbeperkt, aangezien grond- en wateroppervlakte, ventilatielucht en buitenlucht altijd aanwezig zijn.

Werking warmtepomp

De hoofdonderdelen van een warmtepomp bestaan uit een condensor, compressor en een verdamper. Al deze onderdelen gecombineerd zorgen ervoor dat het apparaat de warmte op een natuurlijke manier ophaalt, samenperst en deze vervolgens afgeeft wanneer u het nodig acht.

Warmtepomp subsidie biedt meer dan u denkt

Het rendement van de warmtepomp staat aangegeven in Coefficient of Performance, beter bekend als COP. De COP geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid warmte die een pomp afgeeft en hoeveel energie de pomp nodig heeft om te kunnen pompen. Een voorbeeld: COP 3 betekent dat het apparaat drie keer zoveel warmte afgeeft dan de pomp zelf nodig heeft. Het rendement is dus 300 procent. Bij de COP berekening wordt er echter geen rekening gehouden met de energie die de pomp zelf verbruikt.

Kosten van warmtepomp

Wat betreft de warmtepomp subsidie is er een landelijke regeling van kracht, om zo de kosten van een warmtepomp te drukken. Zonder subsidie is het aanschaffen van een pomp namelijk vrij prijzig. De subsidieregeling geld echter ook voor mensen in bestaande woningen, wat al snel op kan lopen tot enkele honderden euro's die u bespaart. Wilt u precies weten wat de kosten van een warmtepomp installeren zijn? Vraag dan een gratis offerte aan bij een CV installateur bij u in de buurt.

Terug naar overzicht