Subsidie zonneboiler

Subsidie zonneboiler

Een zonneboiler is een prima manier om duurzaam te gaan wonen. Op deze pagina leggen we u uit wat de kosten zijn en de voor- én nadelen van het apparaat. Natuurlijk duiken we allereerst wat dieper in de materie rondom de boiler zelf: wat is het namelijk precies en waarom zou u er een aan moeten schaffen?

Het nut van een zonneboiler

Een zonneboiler is in feite niets meer dan een installatie waarmee men het licht van de zon kan opvangen. Het opgevangen licht wordt omgezet in energie en kan vervolgens gebruikt worden om sanitair water te verwarmen. Over het algemeen kan 50 tot 70 procent van het water verwarmd worden dat in de keuken of badkamer wordt verbruikt.

De installatie van dit apparaat kan u veel voordeel opleveren op het gebied van energieverbruik. Heeft u bijvoorbeeld een collectoroppervlakte van 3 vierkante meter, dan bespaart u rond de 150 en 300 kubieke meter aan aardgas. Per jaar komt dit neer op plusminus 250 euro. Hoe meer personen een gezin heeft, hoe groter de financiële besparing.

Hoe gaat het installeren in zijn werk?

Het installeren van een boiler bestaat doorgaans uit: een zonnecollector geïnstalleerd op het dak, een warmwaterreservoir en toebehoren, zoals een (circulatie-)pomp om de zonne-energie van de collector door te laten stromen naar het waterreservoir of over te brengen naar een warmteregelaar. Bij weinig licht is een aanvullend waterverwarmingssysteem echter noodzakelijk.

Een aanrader is om de zonneboiler op het dak naar het zuiden gericht te houden met een hellingshoek van 35 graden. Indien u een plat dak heeft, kan de boiler ook geplaatst worden met behulp van een hulpconstructie. Het voordeel is dat u de zonnecollectoren ideaal kunt richten op de zon.

Subsidie voor zonneboiler

De aanschafprijs inclusief installatiekosten zorgt ervoor dat u rond de 2.800 tot 3.700 euro kwijt bent aan een boiler. Dankzij de subsidie voor zonneboilers van de overheid ontvangt u 30 procent terug van de aanschafwaarde. Normaal gesproken betaalt het aankoopbedrag zich terug in een periode van 20 jaar, waarbij rekening wordt gehouden met een gasprijsstijging van ongeveer 7 procent op jaarbasis.

In principe heeft u geen bouwvergunning nodig om energie op te wekken voor uw eigen woning. Indien u meer wilt weten over de subsidie voor zonneboilers en de hoeveelheid subsidie waar u recht op heeft, raden we u aan naar de website http://www.energiesubsidiewijzer.nl/ te gaan.

Terug naar overzicht