Overige subsidies

Overige subsidies

Naast de meer bekende vormen van subsidie op duurzame apparaten, zoals zonnepanelen, CV ketels en warmtepompen, geeft de overheid (of gemeente) ook vaker steun aan andere duurzame apparaten die het welzijn van de planeet ten goede komen. Wat te denken van regenwater subsidie, of een speciale regeling voor zonnecollector subsidie? Limburgse Energie Subsidie vertelt u er graag meer over.

Zonnecollector subsidie voor een betere wereld

Een zonnecollector is een duurzaam apparaat dat draait op zonlicht. Hoewel een collector lijkt op een zonnepaneel, moet u deze twee apparaten los van elkaar zien. Terwijl een zonnepaneel zonlicht omzet in elektriciteit voor verwarming, verlichting, tv kijken en dergelijken, zorgt een zonnecollector ervoor dat het licht omgezet wordt in warmte. Deze warmte zorgt ervoor dat u in uw huishouden over warm water beschikt.

De temperatuur kan aan de hand van een zonnecollector oplopen tot 50 graden Celsius. Daarnaast behoeft een collector geen onderhoud. Het rendement van een zonnecollector is echter vrij afhankelijk van de zon. Laat deze zich niet zien, dan is er ook geen opwarming. Het loont zich dan ook om een groot oppervlakte te gebruiken voor deze apparaten. Mede hierdoor biedt de overheid zonnecollector subsidie aan.

Regenwater subsidie voor minder wateroverlast

Naast zonnecollector subsidie bestaat er ook regenwater subsidie. Deze subsidie is voor het afkoppelen van regenwater van het riool. Door deze afkoppeling raakt schoon regenwater niet vermengd met het vuile rioolwater, met als gunstig gevolg dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie minder wordt belast en het schone regenwater terug de natuur ingaat.

Ga zelf aan de slag met regenwater

U kunt er echter ook voor kiezen om het water enige tijd te bewaren, waarna u dit vervolgens kunt gebruiken bij het besproeien van uw tuin, het draaien van de was, om het toilet door te spoelen en nog veel meer. Of u in aanmerking komt voor regenwater subsidie, is afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Bel of mail met uw gemeente om navraag te doen of er een subsidie voor u geldt en wat de eventuele hoogte van het bedrag is waar u recht op heeft.

Terug naar overzicht