Muurisolatie

Muurisolatie

Een muur isoleren is een duurzame manier om uw energierekening flink te laten krimpen. Isolatie vermindert namelijk warmteverlies vanuit de woning naar buiten toe, met als gevolg dat de verwarming minder vaak aanslaat. Daarnaast is er minder tocht in huis en worden vochtproblemen verminderd.

Voordelen van muurisolatie

Een ander voordeel van muurisolatie is dat storende geluiden uit de omgeving nog meer gedempt worden. Handig wanneer u luidruchtige buren heeft bijvoorbeeld, of uw huis in de buurt ligt van een spoorwegovergang. Indien u overstag gaat en daadwerkelijk uw huis beter wil isoleren, dan komt u in Nederland vaak in aanmerking voor een of zelfs meerdere subsidies, waardoor u nog sneller uw investering terug heeft gewonnen.

Meerdere manieren om uw muur te isoleren

Er zijn drie verschillende soorten isolatiemogelijkheden. Allereerst de spouwmuurisolatie. Bij deze vorm van isoleren wordt de spouw (open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) opgevuld met isolatie. De materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden, zijn: glaswol, EPS-parels, PUR-isolatie of steenwol. Een groot voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen grote breekwerken nodig zijn, en de woning niet verandert qua looks.

Een tweede optie is om isolatie toe te passen aan de buitenzijde van een muur. Deze optie is een aanrader wanneer er geen spouw aanwezig is of niet opgevuld kan worden. De buitenmuur isoleren heeft als voordeel dat er geen binnenruimte verloren wordt. Ook kunt u er ook voor kiezen om meteen uw huis van nieuwe look te voorzien. Nadat de isolatie op de buitenmuur is geplaatst, wordt het geheel namelijk afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding.

De derde mogelijkheid bedraagt het isoleren van binnenuit. Dit wordt vaak gezien als de minst interessante optie, omdat u hierdoor binnenruimte verliest en er koudebruggen (zwakke plekken in de buitenschil van de woning) op kunnen treden. Uw muur isoleren van binnenuit komt doorgaans pas ter sprake wanneer u geen spouwmuur heeft en er niets veranderd mag worden aan de buitenkant van uw woning.

Subsidie aanvragen

Bent u ervan overtuigd dat u muurisolatie wil toepassen, zoek op of vraag na aan uw gemeente of u voor een of meerdere subsidies in aanmerking komt. Er zijn namelijk energiesubsidies op het gebied van isolatie op landelijk, regionaal, en gemeentelijk niveau.

Terug naar overzicht