CV ketel subsidie en HRE ketel subsidie

CV ketel subsidie en HRE ketel subsidie

De CV (Centrale Verwarmingsketel) zorgt ervoor dat uw woning en, aan de hand van een combiketel, uw kraanwater wordt verwarmd. Met behulp van een gasaansluiting wordt het water verwarmd dat door een buizenstelsel loopt. Dit gebeurt aan de hand van een circulatiepomp.

Oude CV ketel zorgt voor onnodige kosten

CV ketels gaan doorgaans een heel tijdje mee. Heeft u een oude CV ketel in huis staan? Hoewel u het apparaat vast dankbaar bent voor al zijn goede werk, zijn er hoogstwaarschijnlijk meer dan genoeg andere CV ketels op de markt die op lange termijn een stuk voordeliger zijn. Daarnaast zijn de ketels vaak niet heel milieuvriendelijk. Bij de verbranding van aardgas komen schadelijke gassen vrij: koolstofmonoxide en stikstofoxide. Vandaar dat de CV ketel op een rookafvoerkanaal wordt afgesloten.

Reden voor subsidie HRE ketel

Om u een steuntje in de rug te geven bij het aanschaffen van een nieuwe ketel, is de CV ketel subsidie in het leven geroepen. De subsidie geldt specifiek voor de HRE ketel, beter bekend als micro-warmtekrachtketel (micro-WKK). Net als de HR ketel creëert de HRE ketel warmte en warm water. Nieuw is echter dat deze ketel ook elektriciteit opwekt.

Hierdoor wordt het verbruikte gas efficiënter benut én is er sprake van een relatief hoger rendement. Op dit moment is de HRE ketel zonder subsidie nog niet of niet heel rendabel. Vandaar dat er subsidie voor de HRE ketel in het leven is geroepen. U wordt kortom ondersteund door de overheid in uw overstap van niet duurzaam naar wél duurzame apparaten.

De subsidie van deze CV ketel heeft alles te maken met het rendement van de apparaten. Het hoge rendement ontstaat door condensatie van het vocht van de verbrandingsgassen. De vrijgekomen warmte wordt gebruikt voor verwarming. Er is echter wel een afvoer nodig voor het condenswater. Iets minder zuinig dan bovenstaand alternatief is de VR ketel met Verbeterd Rendement (VR). Er is sprake van VR wanneer 83 procent van het verbruikte gas van de ketel wordt omgezet in nuttige warmte.

CV ketel huren of kopen?

Hoewel het kopen van een nieuwe CV ketel met subsidie nog steeds een duurzame investering is die zich pas op de lange termijn terugbetaalt, bent u op de korte termijn veel geld kwijt voor de aanschaf van het apparaat. Vandaar dat huren ook een aantrekkelijke optie kan zijn. Naast de kosten op korte termijn wordt het onderhoud ook door een installatiebedrijf gedaan én heeft u een 24-uursservice.

Terug naar overzicht