Aardwarmte

Aardwarmte

Aardwarmte is een speciale vorm van energie die nog in de kinderschoenen staat. Door het verschil in temperatuur tussen de aarde en de oppervlakte van de aarde, ontstaat er energie. In Nederland gebruikt men deze energie doorgaans om de temperatuur in tuinbouwkassen of gebouwen te regelen. Hoe dieper men in de aarde zit, hoe hoger de temperatuur. De kern van de aarde is maar liefst 4500 graden Celsius.

Hoe kan men aardwarmte gebruiken voor energie in huis?

Daarnaast is 99,99% van de aardbol warmer dan 100 graden Celsius. Dankzij een warmtepomp kunnen particulieren ook gebruikmaken van deze speciale energievorm. Gemiddeld neemt de aardtemperatuur toe met 31 graden Celsius per kilometer. De warmtepomp haalt de warmte op aan de hand van watervoerende lagen die 1,5 tot 4 kilometer diep zijn geplaatst.

Er worden twee putten geboord om deze warmte te kunnen gebruiken: een productieput en een injectieput. Een speciale pomp haalt het water via de productieput omhoog, waarna de warmtewisselaar de warmte uit het water haalt en deze doorgeeft aan een distributienet. Dit net transporteert vervolgens de warmte naar de afnemers.

Energie voor zowel grote groepen als particulier

Het overgebleven en inmiddels afgekoelde water wordt via de injectieput in dezelfde watervoerende laag teruggebracht. Aan de hand hiervan blijft de totaal hoeveelheid aan water dan ook gelijk. De combinatie van een productieput en injectieput wordt ook wel doublet genoemd. Een doublet voor aardwarmte kan maar liefst enkele duizenden woningen voorzien van warmte.

Investering sneller terugverdiend dankzij warmtepomp subsidie

Natuurlijk zijn er ook apparaten die aardwarmte beschikbaar stellen voor particulieren. Dankzij warmtepomp subsidie wil de overheid het gebruik van deze schone vorm van energie stimuleren. Tot 2021 krijgt u minstens 1.100 terug van de overheid bij aanschaf van een hybride warmtepomp. In samenwerking met een hr-ketel op gas bespaart u jaarlijks veel kosten. Bij een volledig elektrische warmtepomp (ook subsidie voor beschikbaar) is zelfs geen hr-ketel meer nodig.

Terug naar overzicht